Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı

Teknolojik gelişmelerin yapı mühendisliğinde  meydana getirdiği en önemli değişikliklerden biri, yapıların deprem ve benzeri etkenlere bağlı dinamik davranışlarının incelenmesi konusunda izlenen yöntemlerdir. Laboratuvar testleri veya analitik yöntemlerle yapılagelen bir çok çalışmada,  bugün yapılara kurulan izleme sistemlerinden elde edilen veri de kullanılmaktadır. Bu konudaki en büyük gelişmeler deprem mühendisliği alanındadır. Günümüzde üzerlerine sensörler yerleştirilmiş  binalardan alınan titreşim verileri yapıların deprem davranışı konusunda çok daha gerçekçi bilgiler vermektedir.

Yapıların sağlık durumunun tespit edilerek yapısal davranış özelliklerinin belirlenmesi ve 7/24 izlemeye alınarak zaman içinde çeşitli etkenlerle ya da yapının yaşlanmasına bağlı olarak yapıda oluşacak görünen/görünmeyen etkilerin önceden algılanarak erken uyarı üretilmesi hedeflenmiştir.

Tarihi yapılar, yüksek binalar ve köprülere kurulu gerçek zamanlı titreşim izleme sistemlerinden gelen verilerin toplanıp analizinin yapılması ile söz konusu yapıların, deprem, fırtına ve benzeri doğa olayları karşısındaki veya insan kaynaklı titreşimlere bağlı davranış özellikleri belirlenmektedir. Yapılan analizlerle izleme gerçekleştirilen yapının performansı saptanabilmekte, söz konusu dinamik etkenler altındaki görünen/görünmeyen etkiler ortaya konarak, yapı sorumluları konuyla ilgili bilgilendirilmektedir.

Bilgi için: Prof. Dr. Eser Çaktı

 
 
 

 

Ayasofya Müzesi

Horizontal Tabs

Fatih Camii

Horizontal Tabs

Mihrimah Sultan Camii

Horizontal Tabs

Minareler

AYASOFYA MÜZESİ MİNARESİ

Minareden 2013 yılında ivme ölçer cihazlarla kayıt alınmaya başlanmıştır.  Cihazlar zeminde, orta kısmında ve en üst kısmında olmak üzere toplam 3 tanedir.

 

Horizontal Tabs

Sultanahmet Camii

Horizontal Tabs

Süleymaniye Camii

Horizontal Tabs

Safir

Horizontal Tabs

Kanyon

Horizontal Tabs

Polat

Horizontal Tabs

İş Bankası

Horizontal Tabs

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Horizontal Tabs

Marmaray